Συμπεριλαμβάνεται η γεωγραφική έκταση, που οριοθετείται από τα δυτικά παράλια του Κόλπου της Γέρας και τα ανατολικά του Κόλπου Καλλονής. Και πάλι αφετηρία μας η πόλη της Μυτιλήνης, με τη διαφορά ότι επιλέγουμε την ανατολική έξοδο της πόλης. Ο δρόμος απλώνεται μέσα από ελαιόφυτη περιοχή, ενώ η πρώτη διασταύρωση προς τα δυτικά της οδικής αρτηρίας μας οδηγεί στους μικρούς οικισμούς Αλυφαντά, Πυργί και Κέδρο.

Επαναπροσανατολιζόμενοι και πάλι στην κεντρική οδική αρτηρία, η διαδρομή μας συνεχίζει παράλληλα στον Κόλπο της Γέρας. Πρόκειται για μια διαδρομή με κυρίαρχα χρώματα το πράσινο των ελαιώνων και το γαλάζιο της θάλασσας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών “Θέρμα Γέρας” βρισκόμενες σε παραθαλάσσια τοποθεσία, καθώς και πιο κάτω προς τα δυτικά της διαδρομής, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια χτισμένα τον 18ο και 19ο αιώνα (ελαιοτριβεία, αποθήκες), περίοδος που η περιοχή γνώριζε μέρες οικονομικής ευημερίας. Κατεβαίνοντας προς τα δυτικά παράλια του Κόλπου συναντάμε γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς : Ντίπι, Πηγαδάκια, Κάτω Τρίτος, Μυχού, Παλαιόκηπος, Πλακάδος, Πέραμα.

Ο κύριος δρόμος, στην συνέχεια, από τον Πλακάδο οδηγεί στον Παπάδο, ενώ λίγο πιο κάτω στην πορεία μας συναντάμε τον Μεσαγρό και τον Σκόπελο, εξίσου γραφικά ορεινά χωριά. Η κύρια οδική αρτηρία από τον Παπάδο συνεχίζει μέσα από ορεινή διαδρομή.

Ο δρόμος προς τα νότια μας οδηγεί στην παραθαλάσσια περιοχή Τάρτι, ενώ η κύρια οδική αρτηρία προς το Πλωμάρι μας οδηγεί στα ορεινά χωριά Τρύγωνα και Πλαγιά χτισμένα αμφιθεατρικά μέσα σε ελαιώνες. Κατόπιν μετά από μια διαδρομή μέσα από πευκοδάσος, κινούμενοι προς τα νότια στην παρακαμπτήριο οδική αρτηρία, προσεγγίζουμε την μαγευτική παραλία του Αγίου Ισιδώρου. Επιστρέφοντας και πάλι στην κύρια οδική αρτηρία και κινούμενοι μέσα από μια καταπληκτική πανδαισία από πλούσια δενδρώδη βλάστηση και νερά καταλήγουμε δυτικά προς την κωμόπολη Πλωμάρι, με έντονα παραδοσιακά στοιχεία και φυσικές ομορφιές.

Περίπου 10χλμ. ψηλότερα από το Πλωμάρι βρίσκεται το Μεγαλοχώρι, ενώ εξίσου ενδιαφέρον οικισμός της ευρύτερης περιοχής είναι και το ορεινό Παλαιοχώρι. Προς τα δυτικά η παραλία της Μελίντα προσφέρεται για κολύμπι. Επιστρέφοντας στο Παλαιοχώρι και συνεχίζοντας προς τα Β.Α. ο δρόμος μας οδηγεί στο ορεινό χωριό Ακράσι, από όπου υπάρχει πρόσβαση προς τα νότια στο μικρό χωριό Δρώτας και λίγο πιο νότια στην παραλία της Παναγίας Κρυφτής.

Επιστρέφοντας στο Ακράσι συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς το Βορρά. Η διασταύρωση προς το νότο μας οδηγεί προς τα χωριά Αμπελικό, Σταυρό και Κάτω Σταυρό διαδοχικά, ώσπου προσεγγίζουμε τα Βατερά, παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο καταπληκτικής ομορφιάς, που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου. Συνεχίζοντας από την κεντρική αρτηρία των Βατερών, προσπερνάμε προς τα βόρεια το χωριό Βρίσα, ενώ συνεχίζοντας, βρισκόμενοι πάντα πάνω στην κύρια οδική αρτηρία, συναντάμε τις ιαματικές πηγές του Δήμου Πολιχνίτου και λίγο μετά την κωμόπολη του Πολιχνίτου, σημαντικό επίσης παραθεριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε μια απόσταση 4 χλμ Β.Δ. καταλήγουμε στην Σκάλα Πολιχνίτου με το γραφικό λιμάνι και πολλές ψαροταβέρνες. Ο ίδιος δρόμος προς τα δυτικά, μας οδηγεί στην παραθαλάσσια περιοχή της Νυφίδας.

Επιστρέφοντας στον Πολιχνίτο και ακολουθώντας τον κύριο δρόμο προς τα ανατολικά προσεγγίζουμε το χωριό Λισβόρι, ενώ δευτερεύων δρόμος μας οδηγεί στις Θερμοπηγές Λισβορίου, στο ψαροχώρι Σκαμούδι και στις Αλυκές της περιοχής αντίστοιχα. Συνεχίζοντας με αφετηρία το Λισβόρι, ο κύριος δρόμος μας οδηγεί στο χωριό Βασιλικά, ενώ μεταξύ των Βασιλικών και του Πολιχνίτου υπάρχει το Μοναστήρι Δαμανδρίου. Ακολουθώντας τον κύριο δρόμο από τα Βασιλικά και κατευθυνόμενοι προς τα Β.Δ., προσεγγίζουμε την περιοχή της Αχλαδερής.

Επιστρέφοντας και πάλι προς την νότια κεντρική αρτηρία και προχωρώντας προς τα ανατολικά, μέσα από μια ανηφορική διαδρομή στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος οδηγούμαστε στην κωμόπολη της Αγιάσου, μια από τις γραφικότερες κωμοπόλεις του νησιού και με πυρήνα τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Κατηφορίζοντας από τις πλαγιές του Ολύμπου συναντάμε την τοποθεσία Καρήνη, με τα τεράστια πλατάνια και τις νεροπηγές, ενώ συνεχίζοντας προς τα Ν.Α. συναντάμε διασταύρωση που μας οδηγεί και πάλι μέσω ανηφορικού δρόμου στο ορεινό χωριό Ασώματος. Λίγο πιο κάτω τα Κεραμιά, η κατάφυτη τοποθεσία Άγιοι Ανάργυροι και τα χωριά Ίππειος, Συκούντα, συμπληρώνουν την διαδρομή μας.