Και πάλι η διαδρομή μας έχει αφετηρία την Μυτιλήνη. Ακολουθώντας την δυτική έξοδο της πόλης, μέσω της εθνικής οδού στο 16ο Km φθάνουμε στο χωριό Λάμπου Μύλοι, χτισμένο στους πρόποδες καταπράσινης δασικής έκτασης. Προς την έξοδό του δάσους, προς τα ανατολικά, συναντάμε τον αρχαίο ναό των Μέσσων. Μετά το πέρας του δάσους, το φυσικό τοπίο αλλάζει : η περιοχή από πευκόφυτη μετατρέπεται σε έναν απέραντο ελαιώνα προς τα ανατολικά, ενώ ταυτόχρονα προς τα δυτικά κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο του Κόλπου της Καλλονής και το λευκό χρώμα των αλυκών της περιοχής, που συνολικά σχηματίζουν τον ομώνυμο Υγροβιότοπο Καλλονής.

Φθάνοντας στην μοναδική διασταύρωση της περιοχής, προς τα ανατολικά ο δρόμος μας οδηγεί στην γραφική κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής, όπου κι εδώ αναβιώνονται ακόμη και σήμερα έθιμα και παραδόσεις με ρίζες χαμένες στην αρχαιότητα. Προς τα ανατολικά της κωμόπολης συναντάμε το γραφικό ορεινό της Νάπης, ενώ επιστρέφοντας στην διασταύρωση, που μας οδήγησε στην Αγία Παρασκευή και συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς τα βόρεια, προσεγγίζουμε τον γραφικό οικισμό Αρίσβη, ενώ σε μικρή απόσταση από εδώ, συναντάμε την μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού την Καλλονή.

Είναι ο οδικός κόμβος που μας οδηγεί προς τη βόρεια και δυτική Λέσβο. Η Καλλονή είναι χτισμένη στην μεγαλύτερη πεδιάδα του νησιού, με έντονη εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ σε μια απόσταση 4χλμ. μέσα από γραφικούς οικισμούς των Αριανών, Κεραμίου και Παπιανών καταλήγουμε στην Σκάλα Καλλονής, τουριστικό θέρετρο και επίνειο της γύρω περιοχής.

Σε μικρή απόσταση από την Καλλονή, προς τα βόρεια, υπάρχει η Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Mυρσινιώτισσας.