Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον οδικό κόμβο της Καλλονής. Αυτή την φορά κατευθυνόμαστε προς τα Β.Δ., μέσω της βόρειας εξόδου της Καλλονής. Αρχικά συναντάμε τον ορεινό οικισμό των Δαφίων και λίγο πιο πάνω ανηφορίζοντας στην πέτρινη ράχη προς τα ανατολικά τη Μονή Λειμώνος. Συνεχίζοντας την ανάβασή μας σε τούτο τον βραχότοπο, συναντάμε τον πρώτο οικισμό της περιοχής, τη Φίλια, ενώ προς τα βόρεια, ο δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριό Σκουτάρο και προς τα νότια στον ορεινό επίσης οικισμό της Ανεμότιας. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς το Σκαλοχώρι, ενώ άλλος μικρός δρόμος προς τα νότια, μας οδηγεί στην θάλασσα, στην θέση Καλό Λιμάνι.

Επιστρέφοντας και πάλι στο Σκαλοχώρι και συνεχίζοντας την πορεία μας προς τα δυτικά συναντάμε τη Μονή Περιβολής – ένας μικρός παράδεισος πράσινου και νερού, σε πλήρη αντίφαση με την τραχύτητα του υπόλοιπου τόπου. Συνεχίζοντας και πάλι την πορεία στην κεντρική αρτηρία, ο δρόμος μας προσπερνά το ορεινό χωριό Βατούσα- η οποία ενώνεται μέσω αγροτικού δρόμου προς τα νότια με τους επίσης ορεινούς οικισμούς της Πτερούντας, Χυδήρων και Ρεύματος- ενώ καταλήγει στην Άντισσα, κωμόπολη με έντονα στοιχεία της Λεσβιακής παράδοσης. Οι κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές με πρόσβαση από την ευρύτερη περιοχή της Άντισσας προς το Βορρά είναι ο Γαβαθάς, ο “Κάμπος” και ανατολικότερα, τα παραθαλάσσια Λάψαρνα. Στην έξοδο της Άντισσας, ο κύριος δρόμος διακλαδίζεται προς τα ανατολικά με κατάληξη στο Σίγρι ή προς τα νότια με κατάληξη στην περιοχή Ερεσού.

Ακολουθώντας την ανατολική διακλάδωση αρχικά συναντάμε την Μονή Υψηλού, χτισμένη στην κορυφή του βουνού Όρδυμνος. Στα μισά της διαδρομής, ο δρόμος προς τα ανατολικά μας οδηγεί στο παγκοσμίως γνωστό Απολιθωμένο Δάσος – ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Φύσης, πόλος έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει το υπερσύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- Απολιθωμένου Δάσους καθώς και οργανωμένο υπαίθριο Γεωλογικό Πάρκο.

Ο περαιτέρω δρόμος καταλήγει στο Σίγρι, γραφικός οικισμός ψαράδων. Απέναντι από το Σίγρι υπάρχει η γραφική νησίδα Νησιώπη, ενώ η ενδιάμεση υποθαλάσσια περιοχή είναι διάσπαρτη από απολιθώματα. Επιστρέφοντας και πάλι στην κύρια διασταύρωση, επιλέγουμε αυτή την φορά τον δρόμο προς το νότο. Βρισκόμενοι κοντά στην περιοχή της Ερεσού, συναντάμε την Μονή Πυθαρίου, ενώ στη συνέχεια της καθοδικής μας πορείας συναντάμε την κωμόπολη Ερεσός.

Τρία χιλιόμετρα νοτιότερα καταλήγουμε στην Σκάλα Ερεσού – σημαντικό παραθεριστικό θέρετρο επίσης του νησιού. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από υπολείμματα των Αρχαίων, Ρωμαϊκών και Μεσαιωνικών χρόνων, ενώ τα απολιθώματα συμπληρώνουν την μαγεία του τόπου. Συνεχίζοντας ανατολικά από την Σκάλα Ερεσού, ο δρόμος μας οδηγεί στο ορεινό χωριό Μεσότοπο, ενώ ένας δευτερεύων δρόμος προς τα νότια καταλήγει στον όρμο του Ταβαρίου.

Επιστρέφοντας στον Μεσότοπο και συνεχίζοντας την πορεία μας προς τα ανατολικά, καταλήγουμε στο ορεινό χωριό Άγρα, ενώ ο δρόμος από εκεί προς τα νότια, μας οδηγεί στις παραθαλάσσιες θέσεις Μάκαρα και Αποθήκα, τα νοτιότερα σημεία της εισόδου του Κόλπου Καλλονής. Η διαδρομή συνεχίζεται παραθαλάσσια και προς τα δυτικά συναντάμε το ορεινό χωριό Παράκοιλα, ενώ συνεχίζοντας παραλιακά συναντάμε την Σκάλα Παρακοίλων. Συνεχίζοντας προς τα Ν.Α. επιστρέφουμε στην Σκάλα Καλλονής.